به گزارش مشرق، دكتر اصغر محمدي فاضل روز جمعه در گفتوگو با ايسنا، در خصوص پيدا شدن يك قلاده شير ديگر در پايتخت گفت: با توجه به بحثها و اطلاعرساني صورت گرفته، توجه مردم به موضوع شيرها جلب شد و بر اين اساس عدهاي متوجه شدند كه نگهداري حيوانات وحشي بدون مجوز سازمان حفاظت محيط زيست تخلف است و به همين دليل هماكنون برخي براي تحويل حيوانات وحشي كه در اختيار دارند به سازمان حفاظت محيط زيست مراجعه ميكنند.
وي افزود: حوالي ظهر پنجشنبه يكي از شهروندان ساكن در منطقه مركزي تهران طي تماس با سازمان حفاظت محيط زيست اعلام كرد كه يك قلاده بچه شير نر حدود 7 ماهه در اختيار دارد و ميخواهد آن را تحويل سازمان حفاظت محيط زيست بدهد.
بچه شير جديد پيدا شده از يكي از باغوحشها بدون دريافت مجوزهاي لازم خريداري شده بود
بچه شير به دليل تغذيه نامناسب داراي نرمي شديد استخوان است
معاون محيط طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست ادامه داد: بررسيهاي تكميلي نشان داده است كه اين فرد، بچه شير مذكور را از يكي از باغوحشها بدون مجوز خريداري كرده است كه عمل خريد، فروش و انتقال آن غيرقانوني بوده و سازمان حفاظت محيط زيست پرونده باغ وحش مذكور را براي طي مراحل قانوني به مرجع قضايي منتقل كرده است.
وي ادامه داد: شيري كه هماكنون تحويل سازمان حفاظت محيط زيست شده است به دليل تغذيه نامناسب و عدم اطلاع فرد از نحوه تغذيه صحيح اين حيوان، دچار نرمي شديد استخوان شده است و كارشناسان سازمان حفاظت محيط زيست شير مذكور را به كلينيك دامپزشكي دانشگاه تهران براي درمان منتقل كردند.
معاون محيط طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست با اشاره به اينكه اقدامات قانوني لازم در خصوص اين موضوع انجام شده است، گفت: در عين حال با توجه به همكاري صورت گرفته توسط فرد تحويل دهنده اين بچهشير مشكلي براي اين فرد ايجاد نميشود، لذا به تمامي شهرونداني كه در منازلشان حيوان وحشي نگهداري ميكنند تاكيد ميكنيم كه هر چه سريعتر با توجه به اينكه نگهداري اين حيوانات بدون مجوز سازمان حفاظت محيط زيست خلاف قانون است، از سوي ديگر ميتواند موجب بروز مشكلات بهداشتي براي خانوادهها شود، نسبت به استرداد آن به اين سازمان اقدام كنند.
وي افزود: شهروندان در صورتي كه با حيوان وحشي در داخل شهر تهران مواجه شدند ميتوانند مراتب را از طريق سامانه 125 آتشنشاني اطلاع داده و در صورتي كه حيوان وحشي در همسايگي آنها ايجاد مزاحمت كرده و تشخيص ميدهند كه حضور اين حيوان ميتواند براي آنها خطرساز باشند موضوع را از طريق سامانه 110 به پليس اطلاع دهند.
6 قلاده شيري كه از بابلسر به اصفهان ترانزيت ميشدند قطعا نژاد افريقايي هستند
شيرها از باغوحش بابلسر قرار بود به سيركي در اصفهان منتقل شوند
معاون محيط طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست در خصوص شش قلاده شيري كه در خيابانهاي تهران چنديپيش پيدا شد، گفت: قطعا اين شيرها از نژاد افريقايي هستند و اظهارنظرهاي غيركارشناسي در اين خصوص تنها جنبههاي تبليغاتي دارد و برخيها اظهارنظرهايي ميكنند كه به هيچ عنوان صحيح نيست.
وي افزود: اين شش قلاده توله شير از باغوحشي در بابلسر در حال انتقال به سيركي در اصفهان بودند و از اداره كل محيط زيست مازندران خواسته شده تا در محل حاضر شده و نسبت به تهيه گزارشي از باغوحش مذكور اقدام كنند كه هنوز اين گزارش براي ما ارسال نشده است.
معاون محيط طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست تصريح كرد: بررسيهاي باليني نشان ميدهد كه اين شيرها در داخل باغوحش به دنيا آمدند ولي به صورت غيرقانوني به فروش رسيده و به صورت غيرقانوني نيز نقل و انتقال شدند.
وي گفت: اين شيرها با يك اسبكش در حال انتقال به اصفهان بودند كه در تهران سه قلاده از آنها از يدك اسبكش به دليلي خارج شده كه دو قلاده از آنها پيدا ميشوند و يك قلاده بر اثر تصادف تلف ميشود.
فرد انتقل دهنده 6 قلاده شير خود را معرفي كرده است
3 قلاده شير جديدي كه روز چهارشنبه تحويل سازمان حفاظت محيط زيست شد به هيچ عنوان وضعيت مناسبي ندارند
معاون محيط طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست تصريح كرد: فردي كه در حال انتقال اين شيرها بوده است پس از درج اخبار آن روز چهارشنبه خود را به سازمان حفاظت محيط زيست معرفي كرده است و پس از مراجعه به پارك پرديسان سه قلاده شير ديگر را نيز با خود به آنجا آورده است.
وي افزود: بررسيهاي انجام شده نشان ميدهد كه سه قلاده شير ديگر به هيچ عنوان در شرايط بهداشتي خوبي قرار ندارند و از سوي ديگر به دليل تغذيه و استرس بالا در حين انتقال و يك هفته معطلي در تهران، وضعيت نامناسبي دارند كه در اين خصوص اقدامات اوليه دامپزشكي و تغذيهاي در خصوص آنها انجام شده است و تمام افراد ذينفع و مرتبط با موضوع توسط اداره كل محيط زيست استان تهران به مرجع قضايي معرفي شدند.
معاون محيط طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست گفت: هماكنون دو شخصيت حقوقي به مرجع قضايي در خصوص اين پرونده معرفي شدند يكي شركتي كه ادعا كرده در حال نقل و انتقال اين شيرها بوده و همباغوحش بابلسر در خصوص فروش غيرقانوني آنها.
وي گفت: شركتي كه نسبت به نقل و انتقال اين شيرها اقدام كرده است يك سيرك است كه هماكنون در اصفهان و چند استان ديگر نيز فعاليت دارد.
معاون محيط طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست با اشاره به اينكه شركت متخلف در اين خصوص علاوه برجريمه نقدي پروانه فعاليتش نيز مورد بازنگري قرار ميگيرد، گفت: هماكنون دستور داديم تا استانهايي كه سيرك مذكور در آنها فعاليت داشته از سوي ادارات كل محيط زيست استان مورد بازديد قرار گيرد و اگر در مواردي نيز اقدام به نگهداري غيرقانوني جانوراني بدون كسب مجوز از سازمان محيط زيست كردهاند نمونهها توقيف و برخورد قانوني صورت ميگيرد.
وي افزود: انتقال حيوانات اعم از وحشي و اهلي در كشور مشمول مقررات خاصي است و تخلف از آن جرايمه ويژهاي دارد. از سوي ديگر اگر موجب ايجاد خطر براي شهروندان شود جريمه خاص خود را دارد و اگر در جريان رهاسازي اين حيوانات احتمال بروز خسارت وجود داشته باشد قطعا تمامي اين موارد در پرونده مورد بررسي توسط قاضي قرار ميگيرد. همچنين ايجاد فضاي ناامني كه هماكنون در سطح شهر تهران ايجاد شده است نيز براي فرد متخلف هزينه در پي خواهد داشت كه در اين خصوص قاضي پرونده پس از بررسي تمامي جوانب امر نسبت به صدور راي اقدام ميكند.
معاون محيط طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست در خصوص جريمه شيرها و گونههاي غيربومي كشور نيز به ايسنا گفت: اين گونهها مشمول جرايم و قوانين بينالمللي ميشوند؛ اگرچه ما خلاء قانوني در اين خصوص داريم اما اين بدانمعنا نيست كه ما نميتوانيم در اين خصوص اعمال قانون كنيم. چرا كه قوانين ديگري در كشور وجود دارد كه از كنار آن ميتوان با اين دسته از متخلفان برخورد قانوني صورت گيرد.
وي تصريح كرد: قوانين بينالمللي نيز در اين خصوص وجود دارد كه توسط ايران اجرا ميشود و اگر در مواردي ضرورت داشته باشد، نسبت به عودت حيوان بر اساس كنوانسيون سايتيس به كشور مبداء اقدام ميشود.
معاون محيط طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست در خصوص آينده تولهشيرهاي اخير گفت: با توجه به اينكه پارك پرديسان يك مركز نگهداري و رسيدگي به وضعيت حيواناتي است كه يا توسط افراد تحويل شده يا در حيات وحش گرفتار ميشوند و يا آنكه توسط آتشنشاني و شهرداريها تحويل محيط زيست ميشوند. لذا پارك پرديسان يك مركز موقت نگهداري جانوران است و پس از آنكه اين جانوران به شرايط پايداري رسيدند، حيوانات بومي به حيات وحش رهاسازي ميشوند و حيوانات وحشي يا طبق مقررات خاص به صورت اماني به باغوحشها تحويل شده و يا آنكه مطابق مقررات قانوني به صورت مزايده به فروش ميرسند.
وي با اشاره به اينكه گزارشات ديگري در خصوص تخلف سيرك مذكور وجود دارد گفت: احتمال ابطال مجوز فعاليت اين سيرك وجود دارد.
معاون محيط طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست تصريح كرد: سيرك متخلف در يك استان به ثبت رسيده است، در يك استان ديگر در حال فعاليت است و در دو استان نيز اقدام به تخلف كرده است لذا پرونده اين سيرك در چند استان در حال پيگيري است.
باغوحشها و مراكز نگهداري حيوانات بومي و غير بومي متخلف علاوه بر جريمه نقدي، لغو پروانه ميشوند
وي در خصوص مراكز نگهداري حيوانات گفت: مراكز نگهداري حويانات وحشي اعم از حيوانات وحشي وارداتي و بومي بايد داراي مجوز از معاونت طبيعي سازمان حفاظت محيط زيست باشند و به صورت دورهاي و ساليانه مجوز دريافت كرده و مجوز آنها تمديد ميشود.
معاون محيط طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست تصريح كرد: در خصوص مراكز و باغوحشهايي كه تخلفات اينچنيني در پرونده دارند علاوه بر تشكيل پرونده حقوقي جريمه نقدي، تمديد پروانه آنها دچار مشكل شده و در مواردي اقدام به پلمپ و تعطيلي باغوحش شده است كه اين امر علاوه بر ضرر مالي براي دارنده باغوحش، خسارتهاي اعتباري نيز به همراه دارد.
وي در خصوص مسئوليت باغوحشها و مراكز نگهداري حيوانات وحشي اعم از آكواريومها، باغ پرندگان و ... گفت: زماني كه فردي درخواست احداث يكي از اين مراكز را ارائه ميكند متعهد ميشود كه نسبت به نگهداري، رعايت شرايط بهداشتي، تغذيه، امنيت بازديدكنندگان، حفظ بهداشت همسايگان، رعايت قوانين و مقررات دامپزشكي و ... اقدام كند.
معاون محيط طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست افزود: اگر به هر دليلي از سوي سازمان محيط زيست، سازمان دامپزشكي و يا وزارت بهداشت دستور پلمپ باغوحشي صادر شد بدينمعنا نيست كه فرد مجوز گيرنده و صاحب اين مركز در خصوص خريد و فروش، تغذيه، حفظ و نگهداري و بهداشت حويانات و ... مسووليتي ندارد؛ بلكه مسئول اين مركز نگهداري موظف است نسبت به تغذيه، رعايت مسايل ايمني، بهداشتي و ... باغوحش همچنان بر اساس تعهد قبلي خود اقدام كند.
مديركل محيط زيست استان تهران:
3 قلاده شير ديگر در تهران پيدا شد
شير ديگري در اين پرونده وجود ندارد
دكتر رسولعلي اشرفي پور، مديركل محيط زيست استان تهران نيز عصر چهارشنبه از پيدا شدن سه بچه شير ديگر در پايتخت خبر داد و به ايسنا گفت: بررسي تمام جوانب موضوع نشان ميدهد شير ديگري در اين پرونده وجود ندارد.
وي با اشاره به پرونده شيرهاي تهران كه طي دو هفته گذشته در اتوبانهاي پايتخت دو قلاده از آنها كشف و يك قلاده نيز بر اثر برخورد با خودرو تلف شده است، افزود: پس از اينكه متهمان اصلي بچه شيرها مشخص شدند، اين افراد از سوي اداره كل محيط زيست استان تهران به مرجع قضايي معرفي شدند.
وي ادامه داد: با همكاري بازپرس پرونده متهمان احضار شدند و مشخص شد كه اين شيرها توسط متهمان كه صاحب سيرك و محل نگهداري حيوانات است از يكي از مراكز نگهداري حيوانات در بابلسر به مقصد اصفهان بارگيري شده است.
مديركل محيط زيست استان تهران با تاكيد بر اينكه بارگيري و حمل اين شيرها غيرقانوني بوده است و هيچ گونه مجوزي در اين خصوص اخذ نشده است، تصريح كرد: پيگيريهاي انجام شده از اداره كل محيط زيست استان مبدا بارگيري اين شيرها نيز نشان داد كه ماهيت نگهداري اين شيرها در استان مربوط به دور از تاييد اداره كل محيط زيست استان و ساير دستگاههاي مسئول در استان بوده است.
وي تصريح كرد: پيگيريهاي يگان حفاظت محيط زيست استان تهران و مرجع قضايي نشان داد كه فرد حمل كننده شير، همزمان 6 قلاده بچه شير را بارگيري و حمل كرده بود كه بنا به گفته خودش اين بچه شيرها توسط يک خودرو با يک يدککش اسبکش در حال منتقل شدن از بابلسر به اصفهان بودند که يا به دليل باز شدن در يدککش و يا به دليل باز شدن منفذي در ديواره يدککش و به دليل غيراستاندارد بودن شرايط حمل، اين 3 قلاده شير در طول مسير در شهر تهران خارج شدند که 2 قلاده آنها پيدا شد و بچه شير سوم نيز بر اثر تصادف کشته شد.
مديركل محيط زيست استان تهران با اشاره به اينكه فرد حمل كننده اعتراف كرد كه سه قلاده بچه شير ديگر نيز كماكان در اختيار وي است، افزود: با دستور مقام قضايي و حضور يگان حفاظت محيط زيست استان تهران، سه قلاده بچه شير ديگر از اين فرد متخلف گرفته و براي قرنطينه و انجام مراحل قانوني تحويل سازمان حفاظت محيط زيست در پارك پرديسان شد.
وي با اشاره به اينكه جاي نگراني در خصوص اين پرونده ديگر وجود ندارد به ايسنا گفت: با توجه به مواد قانوني شكار و صيد و ماده 680 قانون مجازات اسلامي حمل و نقل و انتقال اين شيرها غيرقانوني و جرم بوده است.
مديركل محيط زيست استان تهران با اشاره به اينكه گفته ميشود شيرها از نژاد افريقايي بودهاند افزود: به نظر ميرسد بچه شيرها در مبدا بارگيري بدون نظارت اداره كل محيط زيست و اداره كل دامپزشكي استان مازندران زاد و ولد كردهاند.
وي تصريح كرد: در خصوص چنين پروندههايي با توجه به اينكه حيوان وحشي است، همه تصور ميكنند كه دستگاه مسئول تنها سازمان حفاظت محيط زيست است اين در حاليست كه دستگاههاي مختلفي در نگهداري و حمل حيوانات وحشي طبق قوانين كشور مسووليت دارند. به شكلي كه در بخش زاد و ولد سازمان دامپزشكي بايد باخبر باشد و در بخش حمل و نقل نيز علاوه بر سازمان حفاظت محيط زيست دستگاههايي مانند دامپزشكي و بهداشت نيز مسئوليت دارند.
مديركل محيط زيست استان تهران خاطرنشان كرد: در زمينه حمل و نقل حيات وحش، پاسگاههاي پليسراه مسير نيز مكلف به نظارت و كنترل مجوز حمل كنندگان بوده و در داخل شهر نيز قطعا مسووليت حضور حيوانات وحشي كه بر شكلي به داخل فضاي شهري ميآيند بر عهده شهرداري است كه خوشبختانه آتشنشاني تهران در اين پرونده به شكل قابل تقديري ورود كرد.
وي با تاكيد بر اينكه ديگر شيري در اين پرونده وجود ندارد خاطرنشان كرد: سازمان حفاظت محيط زيست مسئوليت نظارت بر كار مراكز نگهداري مجاز و باغ وحشها را بر عهده دارد و در خصوص قرنطينه كردن اين حيوانات و تحويل آن به مراجعي كه بتوانند آنها را به خوبي نگهداري كنند مسوول است.
شنيدهها حاكيست سيرك متخلف در پرونده شيرهاي تهراني همان سيركي است كه چند سال قبل فعاليتش در پايتخت مورد اعتراض گروههاي طرفدار حفظ محيط زيست و تعداد زيادي از كارشناسان اين عرصه قرار گرفته بود.